25.6.07

Εξετάσεις Αναρχικής Κατάρτισης: 2ο Quiz

1.Ποιό ήταν το πολιτικό παρελθόν του προέδρου(!) της "επαναστατικής" επιτροπής της Κρονστάνδης;

Αρχικώς μπολσεβίκος μετά προσπάθησε να ενταχθεί στους Λευκούς,κατέφυγε σε αντεπαναστατική δραστηριότητα αρκετές φορές.Τυχοδιώκτης η ΠΡΟΕΔΡΑΡΑ της "τρίτης επανάστασης" της αγαπημένης των αντιεξουσιαστών όπου γης.


2.Κατά την σύγκρουση Κόκκινου Στρατού και Κρονστάνδης πόσοι κομμουνιστές συνελήφθησαν και πόσοι στρατιώτες του Κόκκινου στρατού σκοτώθηκαν;

Από τις πρώτες μέρες συνελήφθησαν κομμουνιστές με επιχείρημα να γίνουν ελεύθερα οι εκλογές ! Πολλές από αυτές έγιναν κάτω από καθεστώς φημών ότι εργάτες στην πετρούπολη σφάζονταν και ότι ο κόκκινος στρατός είναι ήδη στα 5 μέτρα.Φήμες από καλοθελητές.
Γύρω στους 300 κομμουνιστές συνέλαβαν. Αλλά δεν ήταν μόνο κομμουνιστές που πιάναν συλλάβαν μέχρι και ενα 17χρονο παιδί επειδή τόλμησε και ρώτησε γιατι τα μέλη της "επαναστατικής" επιτροπής παίρνουν μεγαλύτερα μερίδια τροφίμων από τους άλλους.
Ως προς τους νεκρούς υπάρχουν αντιφατικά στοιχεία (από 550 ως 10.000)αν και άρθρο βασισμένο πάνω στα αρχεία αναφέρει 1385 νεκρούς στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού (μεταξύ αυτών και 15 σύνεδροι του 10ου συνέδριου του Μπολσεβίκικου κόμματος) και 2577 τραυματίες.

3.Ποιός ήταν ο αναρχικός που υπέγραφε ως "πατερουλής" και τον αποκαλούσαν έτσι ;

Ο Μάχνο. Υπέγραφε ο ίδιος κείμενα και διαταγές με το όνομα πατερούλης Μάχνο. Το μόνο που θυμάμαι αντίστοιχο είναι με τον Κεμάλ Ατα-τουρκ.Εννοώ να υιοθετεί το ίδιο το άτομο στο ονοματεπώνυμο του την λέξη μπαμπας και τα σχετικά.

4.Ποιός υπέρμαχος της αυτονομίας κράτησε φιλοδυτική στάση στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου ;

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης

5.Ποιός αποκάλυψε ότι υπήρχε σχέδιο/μνημόνιο ανταρσίας στην Κρονστάνδη από τους αντεπαναστάτες Καντέτους προγραμματισμένη λίγες μέρες μετά την γνωστή ανταρσία που έλαβε χώρα και στην ουσία τους πρόλαβε;

Ο Άβριτς.

6.Σε ποιά εφημερίδα και πότε εμφανίστηκε το εξής δημοσίευμα ; "Προσφάτως εμφανίστηκε μια κατάχρηση.Άγνωστα άτομα κλέβουν πορτοφόλια , ασκούν εκβιασμούς, κάνουν έρευνες και συλλήψεις στο όνομα της Ομοσπονδίας..." και σε ποιά ομοσπονδία αναφέρεται ;

Στην Ρώσικη εφημερίδα "Αναρχία" τον Μάρτιο του 1918, η ομοσπονδία είναι η Ομοσπονδία Αναρχικών Μόσχας. Αναρχικοί λοιπόν αδειάζουν άλλους αναρχοληστές .

7.Ποιός έγραψε το εξής για τον Μάχνο: "Το μεγαλύτερο σφάλμα του ήταν σίγουρα η κατάχρηση του αλκοολ...Υπό την επήρεια του ο Μάχνο έγινε ανεύθυνος στις πράξεις του, έχασε τον έλεγχο του εαυτού του.Μετά ήταν το προσωπικό του καπρίτσιο, συχνά συνοδευόμενο με βία που αντικατέστησε το επαναστατικό του καθήκον, ήταν δεσποστισμός, οι παράλογες γκάφες,οι δικτατορικές γελοιότητες ενός οπλαρχηγού."

Ο αναρχικός Βολίν.

8.Ποιός είχε γράψει το εξής :
"Όπως ο ναζισμός, έτσι και ο μαρξισμός-λενινισμός μας επιτρέπει να ν'αναμετρήσουμε την τρέλα και την τερατωδία που είναι ικανός να επιδείξει ο άνθρωπος, και τη σαγήνη που του ασκεί η ωμή βία. Περισσότερο από τον ναζισμό, ο μαρξισμός-λενινισμός δείχνει την ικανότητα του να απατάται,να αντιστρέφει τις πιο απελευθερωτικές ιδεές στο αντίθετο τους, να τις κάνει εργαλεία μιας εξαπάτησης δίχως όρια."

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης. Αφού θήτευσε μέχρι το 70 στον γνωστό αντι/ιμπεριαλιστικό οργανισμό ΟΟΣΑ εξέτασε ενδελεχώς την ΕΣΣΔ που τον βοήθησε να γράψει το 1980 ένα πολύ εύστοχο βιβλίο (Μπροστά στον Πόλέμο) στο οποίο πάνω κάτω λέει ότι η ΕΣΣΔ υπέρεχει στρατιωτικά τις ΗΠΑ και θα φάει όλην την οικουμένη μιας και είναι σε τροχιά αδηφάγας ανάπτυξης.Σε 9 χρόνια η ΕΣΣΔ δεν θα υπήρχε , ο Καστοριάδης την έβαλε να κατακτά όλην
την οικουμένη πάνω κάτω και δεν έβλεπε την κρίση της. Για τα προφητικά του συμπεράσματα το 1980 θα χρησιμοποίησει τα πλέον αντικειμενικά στοιχεία της CIA(μάλλον όχι τυχαίο ότι κατέληξε σε τέτοια εύστοχα συμπεράσματα).
Αλλά πέρα από αυτό στο παραπάνω απόσπασμα βλέπουμε τα κλασικά μοτίβα της αστικοφιλελεύθερης θεώρησης για τον ολοκληρωτισμό και τις αντιστοιχήσεις μαρξισμού/λενινισμού με ναζισμού (θεωρία των 2 άκρων) και τα σχετικά.

9.Ποιός θεωρούσε ότι η σύγχρονη προόδος βρίσκεται στην κατεύθυνση ελεύθερης ένωσης ελεύθερων ατόμων που αντικαθιστούν τις λειτουργίες της κυβέρνησης ως μια τάση αναρχίας και ανέφερε ως τέτοια παραδείγματα ενώσεων:
Το σιδηροδρομικό δίκτυο της ευρώπης, την Ένωση ναυαγοσωστών , την Νοσοκομειακή Ένωση, τον Ερυθρό Σταυρό, την Μετεωρολογική και
Γεωλογική εταιρεία ;

Ο Κροπότκιν.Αυτά είναι τα παραδείγματα που δείχνουν την τάση της ζωής στην οποία θα βασιζόνταν η αλλαγή προς την Αναρχία. Ας κρίνει ο καθένας...

10.Πόσες χιλιάδες φράγκα μαζεύτηκαν από αστούς αντεπαναστάτες στην Γαλλία (αλλά δεν γίναν δεκτά) για την βοήθεια της ανταρσίας της Κρονστάνδης ;

Τουλάχιστον 425 χιλιάδες. Ήταν πανηγυρική η υποδοχή της ανταρσίας από όλα τα ζόμπι της αντεπανάστασης όπου γης.