19.7.07

Οι "Ιζβέστιες" της Κρονστάνδης

Ευρετήριο/μαργαριτάρια /στοιχεία

από τις "Ιζβέστιες" της Κρονστάνδης
Η "Ιζβέστια" ήταν η εφημερίδα της ανταρσίας της Κρονστάνδης (η Προσωρινή Επαναστατική Επιτροπή (Π.Ε.Ε.) ήταν η επιτροπή που προέκυψε κατά την ανταρσία στην Κρονστάνδη) έβγαλε 14 φύλλα καθημερινώς από 3 Μαρτίου 1921 ως Τετάρτη 16 Μαρτίου 1921. Τα φύλλα σε μορφή βιβλίου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος.
Το άρθρο είναι σαν "βοήθημα" πάνω στο βιβλίο, ένα ευρετήριο.

--------------------------


Χαρακτηρισμοί για τους κομμουνιστές/μπολσεβίκους κτλ:

ως δικτατορία του κόμματος,συμμορία,δολοφόνοι και άλλα : σελ.15,24,27,35,39,41,87,97,98
ως απόλυτη μισητή απάισια και καταραμένη εξουσία/ζυγός :
σελ.15,21,27,53,68,80
ως κομμουνιστική δικτατορία : σελ.20,43,79,92,93

σε γράμμα που στάλθηκε στην εφημερίδα : “Κάτω οι κομμουνιστές βρυκόλακες
σελ.65

Η χρήση της λέξης κομμουνισμός (χωρίς μια ταύτιση δήθεν με την μπολσεβίκικη του εκδοχή αλλά ως έννοια από μόνη της) παίρνει συχνά ένα αρνητικό χαρακτήρα στις Ιζβέστιες το ίδιο και η δικτατορία του προλεταριάτου , μάλλον αυτό έχει να κάνει με την επιρροή των εσέρων στη ΠΕΕ και των αναρχικών και εν γένει με μια θεωρητική σύγχυση λόγω του ετερόκλητου της ΠΕΕ:

Η επιλογή του σοσιαλισμού έναντι του κομμουνισμού ! : σελ. 43 ,109-111 (“Τα πλεονεκτήματα της “Κομμούνας”)

ο Τρότσκι
ως “δικτάτορας” : σελ. 27,89
ως “αιμοχαρής στρατάρχης” : σελ. 41
ως “δολοφόνος” : σελ. 48, 89
απειλή ότι θα τον θάψουν : σελ. 103

για το 10ο συνέδριο του Μπολσεβίκικου κόμματος ως “σμήνος κορακιών” : σελ.108
αναφορά στο κόμμα ως “εμπορικό οίκο” Λενιν Τρότσκι: σελ. 108
αναφορά ως “καθάρματα” : σελ. 77
ο μπολσεβίκικος κομμουνισμός ίσον γραφειοκρατία και εκτελέσεις : σελ.48

Εκκλήσεις για να πέσουν οι μπολσεβίκοι (Κάτω οι μπολσεβίκοι! Και τα σχετικά) : σελ.48,53,57,65,99,103

Υπάρχουν γύρω στις 50 τέτοιες αναφορές . Πρόκειται περί πραγματικού ωχετού !!!

Οι στασιαστές ακόμα και στην σύγκριση Τσάρου και Μπολσεβίκων θα είναι πιο επιεικής στον πρώτο.

Θαυμάστε :

σελ.74 “Έχουν (οι κομμουνιστές) γανταζωθεί στην εξουσία πιο πολύ κι απ'το Νικόλαο ΙΙ
σελ.43 “Εδώ υψώθηκε η σημαία της εξέγερσης ενάντια στην τυραννία των 3 τελευταίων χρόνων, ενάντια στην καταπίεση της μπολσεβίκικης απολυταρχίας, μπροστά στην οποία ωχριούν οι τρεις αιώνες του μοναρχικού ζυγού.”
σελ.41 “Κάνοντας την Επανάσταση του Οκτώβρη, η εργατική τάξη είχε ελπίσει ότι θα πετύχει τη χειραφέτηση της. Το αποτέλεσμα της, όμως, ήταν, αντίθετα, μια ακόμα μεγαλύτερη σκλαβιά για την ανθρώπινη ατομικότητα”.


Σέ άλλα σημεία απλώς θα ταυτίσουν τους Μπολσεβίκους με τον Τσαρισμό.

Θαυμάστε :

ο Τρότσκι ως “αιματοβαμμένος αρχηγός της μπολσεβίκικης Οχράνας”: σελ.27
Το καθεστώς της σοβιετικής εξουσίας υπό τους μπολσεβίκους ως “βασιλεία” : σελ.98
ο Λένιν ως “Τσάρος” : σελ.122


Για την εκμετάλλευση/σπέκουλα της πείνας και της τότε κατάστασης και την κατηγορία ότι φταίνε οι Μπολσεβίκοι:

σελ.7,13,24,41-43,64,74,109-111 (“Τα πλεονεκτήματα της “Κομμούνας”).


Εδώ πλέον η ακατάσχετη λασπολογία συνοδεύεται με την πολιτική αλητεία..

σελ.13 : “μας επιβάλλουν(οι κομμουνιστές) ξανά την εξουσία τους,που μας οδήγησε στο λιμό, στο κρύο και στην οικονομική καταστροφή”.
σελ.64 : “Η μπολσεβίκικη κυβέρνηση οδήγησε τη Ρωσία σε μια κατάσταση μιζέριας (πείνα,κρύο...) που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία.
Οι βιοτεχνίες και τα εργοστάσια έκλεισαν.Οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, έχουν παραλύσει σχεδόν ολότελα.Δεν υπάρχει πια ψωμί, ούτε ζώα, ούτε εργαλεία για δουλειά. Δεν υπάρχουν ρούχα, ούτε παπούτσια, ούτε καύσιμα. Οι εργάτες, οι αγρότες κι οι πολίτες, αργοπεθαίνουν απ'την πείνα και το κρύο, έχοντας χάσει κάθε ελπίδα για καλύτερες μέρες.

Να που μας έχει οδηγήσει το Κ.Κ.Ρ.”
σελ.74 “Όσοι οι μπολσεβίκοι παραμένουν στην εξουσία η φτώχια θα συνεχίζεται”.


Προσέξτε την αλητεία, σε όλες αυτές τις αναφορές αφού πρώτα περιγράψουν με γλαφυρές εικόνες την όντως υπαρκτή πείνα,τον λιμό, την υπό κατάρρευση οικονομία, και τις κακουχίες ΠΟΥΘΕΝΑ ΜΑ ΠΟΥΘΕΝΑ δεν θα τα συνδέσουν με α. Τον Τσάρο και τα 4 χρόνια του ιμπεριαλιστικού πολέμου β.την Προσωρινή Κυβέρνηση Λβοφ και Κερένσκι που συνέχισε τον πόλεμο γ.τους Λευκοφρουρούς και τα 3 χρόνια εμφυλίου δ.τους ιμπεριαλιστικούς στρατούς που ακόμα και μετά την ανταρσία ως το 22 παρέμεναν σε σοβιετικό έδαφος ε. Τα κόμματα και ομάδες γύρω από αυτά Μενσεβίκοι, Εσέροι,Αναρχικοί κ.α. που υπονομέυαν το σοβιετικό καθεστώς είτε με δολοφονίες,μπόμπες και ληστείες είτε με κανονική συνεργασία με τους Λευκοφρουρούς(Δεξιοί Εσέροι και Μενσεβίκοι). Πουθενά δεν κατηγορούνται οι προαναφερθέντες να έχουν έστω και μερίδιο ευθύνης για την πείνα και τον λιμό. Αντιθέτως οι μπολσεβίκοι είτε θα παρουσιαστούν ως ανίκανοι να βγάλουν την Ρωσία από αυτήν την κατάσταση που δεν εξηγείται πως ήρθε είτε είναι άμεσα υπεύθυνοι για αυτήν !!! Όπως και να έχει δίπλα από αυτές τις γλαφυρές εικόνες πρόκυπτει μόνο η λέξη μπολσεβίκοι” ουδείς άλλος !

Πρόκειται περί λάθους ; περί τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται ; περί παράλειψης ; Σαφέστατα όχι.

Το συμπέρασμα που εντελώς αλήτικα θέλουν να βγάλουν πατώντας πάνω στα εκατομμύρια νεκρών από την πείνα το κρύο και τον πόλεμο είναι :

Ποιός φταίει ; Μα φυσικά οι Μπολσεβίκοι άρα κάτω με δαύτους !

Τέτοια αλητεία γιατί πως αλλιώς μπορείς να αποκαλέσεις αυτό το συμπέρασμα όταν ακόμα και ένας πράκτορας της ιμπεριαλιστικής Αγγλικής κυβέρνησης ένα έμμισθος λακές της μπουρζουαζίας όπως ο Lockhart (μεταφράζω από το “British Agent”) θα παραδεχτεί το αυτονόητο :

"...οι αγριότητες που επακολούθησαν ήταν αποτέλεσμα της έντασης του εμφυλίου πολέμου. Για την εντατικοποίηση του εμφυλίου πολέμου η Συμμαχική επέμβαση με τις ψεύτικες ελπίδες που είχε σπείρει ήταν κατά κύριο λόγο υπεύθυνη...Εννοώ ότι η επέμβαση ενίσχυσε τον τρόμο και αύξησε την αιματοχυσία.”.

Ακόμα και αυτός λοιπόν θα καταλογίσει την κύρια ευθύνη στις κυβερνήσεις και την τάξη του.

Τα μέλη της ΠΕΕ και εκδότες της Ιζβέστιας της Κρονστάνδης από την μεριά τους δεν είδαν τόσα χρόνια ούτε Λευκούς ούτε ξένους στρατούς ; Μάλλον τους είδαν πολύ καλά γιατί από όσο γνωρίζουμε μερικοί από αυτούς όπως ο Πρόεδρος Πετρισένκο είχε επιχειρήσει να συμμαχήσει το 1920 με τους Λευκούς ενώ άλλα μέλη ήταν σε κόμματα που ήταν ξεκάθαρα με την αντίπερα όχθη.2 Μενσεβίκοι 1 Καντέτος (κύριο κόμμα πίσω από τους Λευκούς) και ο εκδότης της ίδιας της Ιζβέστιας ήταν φιλοΚαντέτος.

Είναι λοιπόν αυτό το αντιμπολσεβίκικο συναπάντημα , ένα πολιτικό αληταριό που αφού είχε με το έναν ή άλλο τρόπο βουτηγμένα τα χέρια τους στα σκατά της αντεπανάστασης και της ξένης επέμβασης το 1921 για να συγκαλύψει την βρωμιά του τα φορτώνει όλα στους Μπολσεβίκους! Τέτοιο ήταν το ήθος τους, τέτοια και η συνέπεια τους.

Είναι σίγουρο ότι θα τρίζαν τα κόκκαλα των εκατοντάδων χιλιάδων κόκκινων στρατιωτών και οι εκατομμύριοι λιμοκτονούντες της σποράς του θάνατου από την ντόπια και ξένη αντίδραση που κομμάτι της είχαν υπάρξει με τον έναν ή άλλο τρόπο οι ηγέτες της ανταρσίας.


Για την μικροαστική θεώρηση της αγροτικής πολιτικής
(ο αγροτης να αφεθεί στην ησυχία του να κάνει ότι θέλει) :

σελ. 9,20,75,115

Έχει τονιστεί πολλές φορές ότι την περίοδο τέλη 20 με 21 υπήρχαν πολλές αγροτικές εξεγέρσεις ως προς την αντίθεση προς τον “πολεμικό κομμουνισμό”, ζητήματα που επιλύθηκαν στην αιτιακή ρίζα τους με την ενίσχυση της εργατοαγροτικής συμμαχίας μέσω της ΝΕΠ. Η ανταρσία κινείται σε αυτήν την δεξιά γραμμή της μικροαστικής αντίδρασης υπό μια αντιμπολσεβίκικη πολιτική ηγεσία κάτω από ένα εξωκομματικό μανδύα. Γέφυρα για εμπλοκή της ανοιχτής αντεπανάστασης

Πέρα από το ψήφισμα στο 11ο αίτημα υπάρχουν και αναφορές που αντανακλούν το αίτημα για ελεύθερο εμπόριο:

σελ.20 “να κάνει ότι θέλει το χωράφι και να διαθέτει όπως θέλει τα προιόντα της εργασίας του.”


Για το ενδεχόμενο ειρηνικής επίλυσης και άρνησης από την μεριά των στασιαστών:

σελ.25,27,33,99,104,118

Άλλο επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι στασιαστές είναι ότι πρώτοι οι μπολσεβίκοι επιτέθηκαν ενώ αυτοί ήταν υπερ μιας ειρηνικής επίλυσης και μάλιστα ζητούσαν να έρθουν αντιπροσωπείες στην πόλη για να δουν την κατάσταση.

Ας δούμε τι αναφέρει η εφημερίδα ;

στην σελίδα 27 (Φύλλο 4) αναφέρεται ότι αντιπροσωπεία από την Κρονστάνδη πήγε στην Πετρούπολη και μοίρασε προκηρύξεις και διακηρύξεις της Π.Ε.Ε στους ναύτες και τους εργάτες.

Στο ίδιο φύλλο κάνει έκκληση να έρθουν εξωκομματικοί αντιπρόσωποι στην Κρονστάνδη για να δουν τι γίνεται. Συγκεκριμένα γράφει : “Σύντροφοι, μην χάνετε ούτε λεπτό ! Ενωθείτε μαζί μας. Φροντίστε να 'ρθετε σ'επαφή μαζί μας. Απαιτείστε να επιτραπεί στους εξωκομματικούς αντιπροσώπους σας να έρθουν στην Κρονστάνδη.”

Την επόμενη ακριβώς ημέρα σελ.33-34(Φύλλο 5) αλλάζει κάπως το πράγμα... στο ραδιογράφημα της Πετρούπολης που ζητάει να πάνε κομματικά και εξωκομματικά μέλη στην Κρονστάνδη, απαντάνε οι στασιαστές ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στους εξωκομματικούς τους.

Αντιπροτείνουν να εκλεχθούν παρουσία των δικών τους αντιπροσώπων στην Πετρούπολη εξωκομματικοί και να προσθέσουν ένα ποσοστό 15% μπολσεβίκους σε αυτούς !!!

Κάποιες μέρες πιο μετά (σελ.99 Φύλλο 12) αναφέρεται ότι οι φυλακισμένοι κομμουνιστές στην Κρονστάνδη ζητούσαν να πάει ένας από αυτούς στην Μόσχα να πληροφορήσει τι γίνεται. Οι στασιαστές αναφέρουν ότι :“Αν δεχόμαστε το αίτημα των φυλακισμένων κομμουνιστών, αυτό θα εκλαμβανότανε απ'την σοβιετική κυβέρνηση σαν ένδειξη αδυναμίας της ΠΕΕ και σαν επιθυμία να δεχτεί συμβιβασμό. Τους λέμε : ούτε που να διανοηθείτε ποτέ κάτι τέτοιο: οι εργαζόμενες μάζες έχουν πάρει τη σταθερή απόφαση ν'απελευθέρωσουν την Κρονστάνδη απ'την κομμουνιστική κυριαρχία “.

Στο ίδιο φύλλο εφημερίδας επανέρχονται και γράφουν: “Απ'τη μερια μας , ζητήσαμε, επίσης να έρθει μια αντιπροσωπεία εργαζομένων απ'την Πετρούπολη, για να διαπιστώσει ποιοί είναι οι στρατηγοί μας και ποιος διευθύνει το κίνημα μας. Αυτή η αντιπροσωπεία δεν ήρθε, γιατί οι κομμουνιστές φοβούνται ότι θα μάθει την αλήθεια και θα την κάνει γνωστή.Νοιώθουν ότι δεν ελέγχουν πια την κατάσταση.”

Στο φύλλο 14 σελ.118 ξανά : “Εμείς σας προτείναμε να στείλετε μια αντιπροσωπεία στην Κρονστάνδη...Εμείς είμαστε σύμφωνοι να έρθουν εδώ αμερόληπτοι κομμουνιστές

Άρα λοιπόν βλέπουμε πως προσπαθούσαν να ψαρέψουν κανέναν ακόμη και πετούσαν το μπαλάκι στους Μπολσεβίκους παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως αθώα θύματα που τους επιτέθηκαν πρώτοι οι Μπολσεβίκοι. Η χρονολογική σειρά με τις εκατέρωθεν αντιπροσωπείες έχεις ως εξής.

Πρώτα συλλάβαν 300 κομμουνιστές. Δείγμα ειρηνικών προθέσεων και του συνθήματος “Ελεύθερα Σοβιετ”!.

Μετά στείλαν αυτοί αντιπροσωπεία στην Πετρούπολη με υλικό και να προπαγανδίσουν.

Κάνουν έκκληση να έρθουν οι εξωκομματικοί σας στην Κρονστάνδη.

Οι μπολσεβίκοι τους λένε να στείλουν κομματικούς και εξωκομματικούς.

Οι στασιαστές απαντάνε ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στους εξωκομματικούς σας αλλά να πάει μια αντιιπροσωπεία από αυτούς στην Πετρούπολη και κάτω από την δική της επίβλεψη να εκλεχθούν και μετά προσθέστε 15% Μπολσεβίκους.Δηλαδή να εκλέξουν αυτοί τα άτομα της αρεσκείας τους και μετά βάλτε ένα ασήμαντο ποσοστό το οποίο θα το ελέγχουν οι ίδιοι.

Μέρες μετά δεν γίνεται δεκτό να πάει ΕΝΑΣ κομμουνιστής στην Μόσχα, ενώ αυτοί ήδη είχαν πάει στην Πετρούπολη χωρίς όρους.Λέγοντας ότι δεν θα κάνουμε συμβιβασμό έχουμε πάρει απόφαση να ρίξουμε τους Μπολσεβίκους.

Μετά αναφέρει ότι οι κακοί μπολσεβίκοι δεν δεχτήκαν παρόλο που οι στασιαστές ζητήσαν αντιπροσωπεία “εργαζομένων”(έτσι το αναφέρει) να έρθει από την Πετρούπολη.Επειδή δήθεν φοβούνται μην μαθευτεί η αλήθεια.

Τέλος θα το ξαναπαίξουν καλοί και θύματα και θα γράψουν ότι εμείς είπαμε να έρθουν “αμερόληπτοι κομμουνιστές” αλλά εσείς αντί για αυτό μας στείλατε σφαίρες.

Είναι προφανές ότι η ΠΕΕ είχε πάρει απόφαση και δεν θα μπορούσε να πάρει άλλη λόγω και του πολιτικά ετερόκλητου χαρακτήρα της να πέσουν οι Μπολσεβίκοι ότι και να γίνει. Το ποιοί θα έρθουν ήταν δευτερεύον ζήτημα αρκεί να πέσουν οι Μπολσεβίκοι. Για αυτό θέλαν να βάλουν το χέρι τους και στην Πετρούπολη την ίδια, στην Κρονστάνδη το κατάφεραν με τις συλλήψεις , στην Πετρούπολη θέλαν να το πράξουν διπλωματικά μέσω της αντιπροσωπείας. Θέλαν να πάνε αυτοί οι ίδιοι και να εκλέξουν ένα όργανο αντιθετικό στο Σοβιέτ της Πετρούπολης. Όλα αυτά κάτω από την μάσκα του εξωκομματικού.

Αυτό δεν ήταν κρυφό. Από την πρώτη μέρα της ανταρσίας στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας που δημοσιεύει το ψήφισμα με τα αιτήματα στο 4ο αίτημα σελ.9.

Διαβάζουμε : “Να συγκληθεί μια εξωκομματική συνδιάσκεψη των εργατών, των κόκκινων στρατιωτών και των ναυτών της Πετρούπολης, της Κρονστάνδης και της επαρχίας της Πετρούπολης το αργότερο ως στις 10 Μάρτη 1921.”

Θέλαν να βάλουν κάτω από τον έλεγχο τους όχι μόνο την Κρονστάνδη που το καταφέραν αλλά και την Πετρούπολη και την επαρχία της. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνταν οι απαιτήσεις τους για την αντιπροσωπεία. Όσο οι Μπολσεβίκοι αρνούνταν το αυτονόητο δηλαδή την πολιτική αυτοκτονία μπροστά σε ένα πραξικόπημα στασιαστών που συνέλαβε 300 κομμουνιστές κατηγορούνταν από τους στασιαστές ύπουλα ότι αυτοί είναι τα κακά παιδιά και δεν θέλουν κανένα συμβιβασμό και ότι επιτέθηκαν πρώτοι !


Για την βοήθεια από το εξωτερικό:

σελ. 61
συγκεκριμένα γράφει στο φύλλο 8

Έχουμε αρκετό πολεμικό υλικό για ν'αντιμετωπίσουμε τους μπολσεβίκους. Μα αν ο αγώνας παραταθεί, θα βρεθούμε,ίσως,στην ανάγκη να ζητήσουμε βοήθεια από το εξωτερικό για να ταίσουμε τους ήρωες μας , τα παιδιά μας και τον άμαχο πληθυσμό.‘

Η βοήθεια λοιπόν από το εξωτερικό μόνο προσωρινά απορρίφθηκε και αυτό εν μέρει. Είναι γνωστό ότι κάτω από την κάλυψη του Φινλανδικού Ερυθρού Σταυρού ήρθαν τρόφιμα και άτομα. Ένας Εσέρος , ένας φινλανδός πράκτορας των ειδικών δυνάμεων, 2 εκπρόσωποι της Μοναρχικής μαχητικής οργάνωσης στην Πετρούπολη και 4 Λευκοφρουροί αξιωματικοί.

Αν λοιπόν παραταθεί η ανταρσία και λιώσουν οι πάγοι που τόσο περιμένουν (χαρακτηριστικό είναι ότι σε άλλο φύλλο σελ.36 λέει ότι τα πλοία είναι έτοιμα να σαλπάρουν προφανώς προς την Πετρούπολη) τότε θα την δεχόντουσαν μια χαρά την βοήθεια. Από ποιούς ; Είναι γνωστό ποιοί είχαν προθυμοποιηθεί να βοηθήσουν την ανταρσία όλη η νεκροζώντανη ντόπια και ξένη αντεπανάσταση . Κάλλιστα θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν και ανοιχτα πλέον με πολεμικό υλικό,με χρήματα,με τρόφιμα και με στρατιώτες όπως οι ίδιοι είχαν δηλώσει.Όπως επίσης είναι γνωστό ότι ετοιμαζόνταν ανταρσία από ανοιχτά αντεπαναστατικούς κύκλους(το αναφέρει και ο αναρχικός Άβριτς) και είχαν μαζευτεί και λεφτά για τον σκοπό, ο χρόνος της ανταρσίας θα ήταν όμως μετά το λιώσιμο των πάγων. Γεγονός που συνέβαλε από την πλευρά των Λευκοφρουρών στην επίσπευση του ήταν οι ταραχές στην Πετρούπολη στα τέλη Φλεβάρη, επιχείρησαν να συμπέσει αν και μέχρι να ξεκινήσει η ανταρσία στην Κρονστάνδη η αναστάτωση στην Πετρούπολη σταμάτησε.

Για την απόρριψη από την ΠΕΕ στην συνθηματολογία:

του Τσάρου: σελ.15,20-21,41-44,74,80,105
των Λευκών και της μπουρζουαζίας : σελ.20 , 41-44 , 74 , 76 , 80 , 92 , 105
της Συντακτικής Συνέλευσης : σελ.41-44,80, 83

Υπάρχουν σε 9 σημεία αναφορές.


Η συνθηματολογία που ανέφερε περί Τρίτης επανάστασης και όλη η εξουσία στα Σοβιέτ και όχι στα κόμματα έχει ενδιαφέρον να δούμε σε ποιά πλαίσια χρησιμοποιούνταν και για τι πράγμα ήταν γέφυρα. Όχι ότι δεν ήταν αυτή καθεαυτή λάθος και σε μικροαστική βάση ακόμη και να μην υπήρχε αυτή η “”γέφυρα”. Αλλά ας δούμε τι είχαν να πουν 2 μέλη της ΠΕΕ σε εφημερίδες εμιγκρέδων :

Ο Κουπόλοφ θα γράψει σε Φινλανδική εφημερίδα το 1922 :

Η ΠΕΕ βλέποντας ότι η Κρονστάνδη γέμιζε με πράκτορες μιας μοναρχικής οργάνωσης, έβγαλε μια ανακοίνωση ότι δεν θα έμπαινε σε διαπραγματεύσεις ή θα δεχόταν βοήθεια από μη σοσιαλιστικά κόμματα.”

Αλλά παρόλο που η ΠΕΕ έβγαλε αυτήν την ανακοίνωση ο Πετρισένκο και το Γενικό Επιτελείο(εννοεί μάλλον την Επιτροπή Άμυνας υπό τους τσαρικούς αξιωματικούς Κοζλόφσκι κ.α.) δούλεψαν μυστικά με τους μοναρχικούς και προετοίμαζα το έδαφος για την ανατροπή της επιτροπής “

Επίσης ο ίδιος ο αναρχικός Άβριτς αναφέρει ότι μέρες μετά την καταστολή της ανταρσίας στην Κρονστάνδη ο Πετρισένκο από την Φινλανδία συνεργαζόταν κανονικά με τους Λευκούς για να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα. Το πρόγραμμα θα είχε πάλι το σύνθημα “όλη η εξουσία στα σοβιέτ και όχι στα κόμματα” αλλά θα χρησιμοποιούταν σαν πρώτο σύνθημα μέχρι να πέσουν οι μπολσεβίκοι όταν θα πέφταν την ηγεσία θα έπαιρνε μια προσωρινή στρατιωτική δικτατορία.

Ο Καντέτος στην ΠΕΕ ο Ορεσίν : θα γράψει σε εφημερίδα εμιγκρέδων Απριλιος-Μαιος 1921:

Η εξέγερση στην Κρονστάνδη ξέσπασε με το σχέδιο να αντικατασταθεί το παλιό Σοβιέτ , που η αρμοδιότητα του είχε λήξει, με ένα νέο με μυστική ψηφοφορία. Το ζήτημα με την καθολική ψηψοφορία, επεκτείνοντας το δικαίωμα ψήφου και στην μπουρζουαζία, προσεκτικά αποφεύχθηκε από τους ομιλητές στην συνέλευση της 1 Μαρτίου. Δεν ήθελαν να προκαλέσουν αντιπαράθεση ανάμεσα στους εξεγερθέντες που θα μπορούσαν οι Μπολσεβίκοι να χρησιμοποιήσουν... Δεν μίλησαν για την Συντακτική Συνέλευση , αλλά η υπόθεση ήταν ότι θα μπορούσε να έρθει σταδιακά , μέσω των ελεύθερα εκλεγμένων Σοβιέτ.”

Ενδιαφέρουσα εκτίμηση θα κάνει εν μέσω της ανταρσίας και ο ηγέτης των Καντέτων Μιλιούκοφ από το Παρίσι στην εφήμεριδα του θα γράψει 11 Μαρτιού 1921:

Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να εκφραστεί με το εξής σύντομο σύνθημα : “ Κάτω οι Μπολσεβίκοι ! Ζήτω τα Σοβιέτ “... Το “Ζήτω τα Σοβιέτ” στην παρούσα φάση πολύ πιθανόν σηματοδοτεί ότι η εξουσία θα περάσει από τους Μπολσεβίκους στους μετριοπαθείς Σοσιαλιστές που θα πάρουν την πλειοψηφία στα Σοβιέτ...Έχουμε πολλούς άλλους λόγους να μην διαμαρτυρθούμε ενάντια στο σύνθημα της Κρονστάνδης...γίατι μας είναι αυτονοήτο ότι μια μετατόπιση στην εξουσία είτε από δεξιά είτε από αριστερά ,μια μετατόπιση που προφανώς θα είναι προσωρινή, μπορεί να γίνει μόνο μέσω οργάνων σαν των Σοβιέτ. Μόνο έτσι η μετάβαση θα γίνει ανώδυνη και θα αναγνωρισθεί από όλην την χώρα.”


Για την ψευδής καμπάνια σε σχέση με την γενικευμένη εξέγερση στην Πετρούπολη:

σελ.10,18,32,44,75,91,111,113

Από το πρώτο φύλλο της Ιζβέστιας τα μέλη της Π.Ε.Ε. θα εξαπολύσουν μια ψευδής καμπάνια για μια γενικευμένη ταραχή και εξέγερση στην Πετρούπολη. Οι ταραχές είχαν σταματήσει όμως με την έναρξη της ανταρσίας. Οι ηγέτες των στασιαστών στην προβοκατόρικη συκοφαντία τους θα χρησιμοποιήσουν μέχρι και τον αστικό Φινλανδικό τύπο(σελ.44). Για την αξιοπιστία του αστικού τύπου την περίοδο αυτήν ως προς την Σοβιετική Ρωσία να αναφέρω ότι δημοσιεύματα γίναν αρχές Φλεβάρη για ταραχές στην Πετρούπολη κάτι που δεν λάμβανε χώρα εκείνη την περίοδο αλλά θα πραγματοποιούνταν κάποιες βδομάδες μετά.

3 Μάρτη 1921 φύλλο σελ.10 “Στην Πετρούπολη η εξέγερση έχει γενικευτεί”

Ο αναρχικός επιμελητής της έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου θα σημειώσει “ευγενικά” (ευγένεια που μάλλον την εξαντλεί όλη αφού δεν του μένει και καθόλου για τους Μπολσεβίκους που τους στολίζει μια χαρά) (σελ.146) ότι κάτι τέτοιο είναι ανακρίβεια. “Από άγνοια ή σκόπιμα...” δηλαδή παραδέχεται ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο προβοκατόρικα να λέγαν ψέματα, πράγμα που δεν τον ενοχλεί και ιδιαίτερα. Αυτή η καμπάνια για την αναταραχή στην Πετρούπολη θα συνεχιστεί ως το προτελευταίο φύλλο της Κρονστάνδης.


Για την ευνοική και προνομιακή θέση των κομμουνιστών και των ανωτέρων κλιμάκιων των κομμουνιστών:

σελ.63,74,88,93,94,102,110,116

Ως προς διαφοροποίηση των μερίδων τροφίμων υπάρχει από τους ηγέτες της ανταρσίας φοβερή σπέκουλα. Βέβαια γνωρίζουμε ότι :

α.Υπάρχει μαρτυρία ότι συλλήφθηκε ένας 17χρονος νεαρός επειδή διαμαρτυρήθηκε ότι τα μέλη της ΠΕΕ της Κρονστάνδης παίρναν μεγαλύτερες και καλύτερες μερίδες από τον πληθυσμό της πόλης.

β.Οι μερίδες των ναυτών στο Σοβιετικό καθεστώς ήταν ίσως οι πιο προνομιακές σε σχέση με τον άλλο πληθυσμό (για τους κάτοικους πόλεων και τους στρατιώτες αναφέρομαι προφανώς). Αντιγράφω και μεταφράζω από το “Bread without the Bourgeoisie”:

Το 1921 οι εργάτες σε επιλεγμένες πολεμικές βιομηχανίες έπαιρναν την ναυτική μερίδα που ήταν περίπου η διπλάσια της μεγαλύτερης μερίδας των εργατών πόλης (η μεριδα του Κόκκινο Στρατού που παίρναν μερικοί άλλοι εργάτες ερχόταν κάπου στην μέση)...”

Επίσης υπάρχει μια άλλου τύπου σπέκουλα ότι οι στρατιώτες του κόκκινου στρατού που πολεμούσαν κόντρα στην ανταρσία ήταν θύματα και αδέρφια των στασιαστών. Οι ιθύνοντες του μπολσεβίκικου κόμματος στέλναν κάποιους άμοιρους να πολεμήσουν και να σκοτωθούν.

Όμως γνωρίζουμε ότι :

Το 10 συνέδριο του Μπολσεβίκικου κόμματος διεκόπη προσωρινώς για να πάνε σύνεδροι να αντιμετωπίσουν με το τουφέκι στο χέρι την αντεπαναστατική ανταρσία. 300 από αυτά τα κατά τους στασιαστές βολεμένα “κοράκια” αψηφήσαν το χίονι το κρύο τις κακουχίες και τους ταμπουρωμένους στασιαστές σε ένα από τα καλύτερα οχυρά. 10 με 15(αναφέρεται) από αυτούς χάσαν την ζωή τους. Τελικώς ήταν “αδέρφια” ή “κοράκια” ;


Για τις συλλήψεις τα μέτρα τις διαταγές και τις απαγορεύσεις της ΠΕΕ:

σελ. 10-11,18,36,55,59-60,67,86
και μια αντιπαράθεση τους με την Πετρούπολη: σελ.47,75,111

Στα πλαίσια της αγκιτάτσιας που κάνει η Ιζβέστια (χρησιμοποιώντας μέχρι και τα ψέμματα του αστικού Φινλανδικού Τύπου) των στασιαστών για την γενικευμένη υποτίθεται ταραχή και εξέγερση στην Πετρούπολη ώστε να εξαπατήσει τον πληθυσμό της Κρονστάνδης εμφανίζεται και ένας πρώτης τάξεως μαργαριτάρι.

Γράφει στο φύλλο 6:

“Αντίθετα, σην Πετρούπολη , εξαιτίας της κατάστασης πολιορκίας, απαγορεύεται η κυκλοφορία στους δρόμους μετά τις 7 το βράδυ. Αυτό εξυπακούεται. Οι καταπιεστές φοβούνται εκείνους που καταπιέζουν.”

Αντίστοιχες “αποδείξεις” οτι οι μπολσεβίκοι ως καταπιεστές φοβούνται τους καταπιεσμένους θα γίνουν στις σελίδες 75 και 111 για διαταγές απαγόρευσης κυκλοφορίας και καταστάσεις πολιορκίας.

Αλλά το μαργαριτάρι συνίσταται στο γεγονός ότι οι στασιαστές είχαν κάνει ίδιες διαταγές και πολύ πιθανόν ακόμα πιο αυστηρές!!!

σελ.10-11:

-απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς την άδεια της ΠΕΕ μετά τις 11 το βράδυ (επίσης σελίδα 67)
-απαγόρευση εγκατάλειψης της πόλης, μάλιστα στο φύλλο 11 (σελίδα 86) ακόμα και αν κάποιος επικοινωνήσει με την Πετρούπολη χωρίς την άδεια της ΠΕΕ θεωρείται “εχθρός του λαού” / “κατάσκοπος” / “προδότης” και κινδυνεύει να εκτελεστεί επί τόπου χωρίς δίκη, πράγμα που όπως αναφέρει εξυπακούεται.
-απαγόρευση χορήγησης αδειών στο προσωπικό των στόλων
-όλες οι αστυνομικές έρευνες ανατίθενται στην ΠΕΕ τον Προέδρο και τον Γραμματέα
-όλα τα όπλα στην αρμοδιότητα της ΠΕΕ σελ.59

Τέλος περιστατικά συλλήψεων για όποιον έφευγε καταγράφονται στην Ιζβέστια :
σελ.18,55