22.7.07

Μάχνο,Κρονστάνδη και αγρότες


Οι Μαχνοβίτες αναρχικοί , η Κρονστάνδη και η στάση των Ρώσων αγροτών στην μετεπαναστατική Ρωσία


άρθρο του Α. Kramer
μετάφραση δική μου από τα αγγλικά


Εισαγωγή

Όταν η επανάσταση του Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το 1917, η Ρωσία ήταν υποανάπτυκτη και αγροτική χώρα, με τους αγρότες να περιλαμβάνουν 86% του πληθυσμού. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του Φεβρουαρίου του 1917 η αγροτιά, για πρώτη φορά στη ρωσική ιστορία, αναμίχθηκε ενεργά στον πολιτικό χώρο, ιδιαίτερα ως στρατιωτικοί αναπληρωτές στα Σοβιέτ.

Φυσικά δεν πρέπει κάποιος να αγνοήσει τις μεγάλες εξεγέρσεις αγροτών του 17ου και 18ου αιώνα, ούτε τις εξεγέρσεις του 1905. Εντούτοις, ήταν μόνο κατά τη διάρκεια αυτών των επαναστάσεων του 1917 που η ρωσική αγροτιά πέτυχε τελικά την εξασφάλιση των σταθερών, ανεξάρτητων αντιπροσωπευτικών θεσμών.

Εντούτοις, η επανάσταση του Φεβρουαρίου, όντας από την αστική τάξη μέσω των δεξιών σοσιαλιστών, δεν έλυσε τα προβλήματα της αγροτιάς. Η πιο εμφανής αποτυχία της προσωρινής κυβέρνησης σε αυτήν την σφαίρα ήταν η πλήρης ανικανότητά της να λύσει το σημαντικότερο ζήτημα για την ρωσική αγροτιά: το ζήτημα της γης. Οι αγρότες ανταποκρίθηκαν στις καθυστερήσεις και τις προδοσίες της κυβέρνησης με τις αυθόρμητες απαλλοτριώσεις της γης. Μόνο η επανάσταση Οκτωβρίου, που καθοδηγήθηκε από τους Μπολσεβίκους, αναγνώρισε το δικαίωμα των αγροτών να είναι κύριοι της που είχαν δουλέψει για εκατοντάδες χρόνια.

Ο Λένιν και οι σύντροφοί του κατάλαβαν ότι και η οργάνωση της εργατικής τάξης και η υπεράσπιση των συμφερόντων της επρόκειτο να είναι ζητήματα της πιό υψηλής προτεραιότητας για το μπολσεβικικό κόμμα. Αλλά με κανένα τρόπο δεν ήταν οι Μπολσεβίκοι αδιάφοροι προς τις ανάγκες των αγροτών. Αντίθετα από τους Μενσεβίκους, οι Μπολσεβίκοι κατάλαβαν πλήρως τη σημασία της μαχητικότητας της αγροτιάς κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1905, και αναγνώρισαν ότι η ενέργεια τους θα ήταν μια μεγάλη δύναμη στην επόμενη επανάσταση. Ο Λένιν και ο Trotsky είχαν ως στόχο τους την ένωση των εργατών των πόλεων και των πιό επαναστατικών στοιχείων στα χωριά, τα οποία ήταν το αγροτικό προλεταριάτο και οι φτωχότεροι αγρότες. Στις πρώτες ημέρες της επανάστασης του Οκτωβρίου, οι Μπολσεβίκοι έκαναν μεγάλα βήματα προς αυτό το σκόπο με το "Διάταγμα για τη Γη", το οποίο πήρε τα απέραντα εδάφη που ήταν στην κατοχή των γαιοκτημόνων και τα έδωσε στην αγροτιά. Το Αριστερό Σοσιαλεπαναστατικό Κόμμα (που έχει διασπαστεί από το Σοσιαλεπαναστατικό Κόμμα) αντιπροσώπευσε τις μάζες των αγροτών, και κλήθηκε από το μπολσεβικικό κόμμα να συμμετάσχει στην πρώτη σοβιετική κυβέρνηση.

Κατόπιν, αρχίζοντας στο μέσο του 1918, τα σκληρά χτυπήματα του εμφύλιου πολέμου οδήγησαν σε μια αντιπαράθεση μεταξύ της πόλης και του χωριού. Η αγροτιά κινήθηκε στην κατεύθυνση του συντηρητισμού. Είχαν κερδίσει όλα αυτά που θέλησαν από την επανάσταση και ήταν έτοιμοι να υπερασπίσουν τη νέα ιδιοκτησία τους και από την αριστερά και από την δεξιά. Τα μη αναπτυχθέντα ρωσικά χωριά, που το κάθε ένα είχε μια οικονομία επιβίωσης , θα μπορούσαν να επιζήσουν χωρίς τις πόλεις. Η επικρατούσα διάθεση μεταξύ της αγροτιάς ήταν ότι οι πόλεις ήταν καλές για τίποτα περισσότερο παρά να διαλέγουν βιομηχανικά αγαθά, και αυτό εφ' όσον οι τιμές ήταν χαμηλές , πέρα από αυτόα, οι πόλεις ήταν μόνο μια πηγή προβλήματων - γραφειοκρατία, στρατιωτική θητεία, φορολογία και επιτάξεις σιταριού. Αυτή η χοντρικά υποκειμενική οπτική ήταν παρόμοια με εκείνους των πιό πρόσφατων κινημάτων αγροτών στο "τρίτο κόσμο", παραδείγματος χάριν αυτό των Κόκκινων Χμερ στην Καμπότζη.

Εντούτοις, ενώ τα κινήματα αγροτών των τελευταίων αρκετών δεκαετιών έχουν εκφραστεί μέσω μαοϊκών ή γκεβαρικών ιδεών , η ρωσική αγροτιά στην περίοδο του εμφύλιου πολέμου αντ' αυτού υιοθέτησε συνθήματα αναρχικών. Αλλά αυτή η διαδικασία ήταν βαθμιαία. Αρχισε με την υποστήριξη της αγροτιάς του Σοσιαλεπαναστατικού Κόμματος, το οποίο ήταν τοκόμμα των ρώσων λαικιστών γνωστών ως "Ναροντικοί". Αυτό το κόμμα ήταν μικροαστικό, και απευθυνόταν αρχικά στις κοινότητες αγροτών με το να υποστηρίζει έναν μοναδικό "Ρωσικό σοσιαλισμό" που υπογράμμιζε το ρόλο της αγροτιάς - όχι της εργατικής τάξης - ως κεντρικό στην επαναστατική διαδικασία.

Το 1918, το Σοσιαλεπαναστατικό Κόμμα χωρίστηκε σε δεξιά και αριστερή πτέρυγα, και στη διαδικασία είχε ογκώδεις απώλειες υποστήριξης. Ο ρόλος του κόμματος των SR ως ηγέτης της αγροτιάς αντικαταστάθηκε αργά από τις αναρχικές ομάδες. Μερικές από αυτές τις ομάδες ήταν εξαιρετικά σεκταριστικές και αντι-μπολσεβικικές, ένα παράδειγμα είναι η διαβόητη ομάδα "Nabat". Αυτή η συγκεκριμένη ομάδα ήταν αρμόδια για την οργάνωση αιματηρών τρομοκρατικών ενεργειών ενάντια στο μπολσεβικικό κόμμα στη Μόσχα το 1919. Μετέπειτα, η ιδεολογία τους θα εκφραζόταν μέσω του κινήματος του Makhno.

Ενώ τα ρωσικά χωριά δεν είχαν καμία ανάγκη να εξαρτηθούν από τις πόλεις, τα ρωσικά βιομηχανικά κέντρα εξαρτήθηκαν από τα γεωργικά προϊόντα του χωριού ως μέσο συντήρησης και επιβίωσης. Η κατάρρευση της υποδομής που άρχισε το 1915 έφθασε στο μέγιστο της το 1918, πολυάριθμες κρίσεις συμπεριλαμβανομένων ανταπεργιών των ιδιοκτητών, βιομηχανική δολιοφθορά, ο εμφύλιος πόλεμος, η κατάρρευση των μεταφορών και η μαζική πείνα στις πόλεις ανάγκασαν τους Μπολσεβίκους να εφαρμόσουν την πολιτική του "πολεμικού κομμουνισμού". Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της πολιτικής ήταν η απαλλοτρίωση των πλεονασμάτων τροφίμων των χωριών προκειμένου να τραφούν οι εργάτες στις πόλεις. Αυτή η πρακτική ονομάστηκε "Prodrazverstka".

Η αγροτιά δεν χαιρέτισε αυτό το βήμα. Όταν οι αντιπρόσωποι της σοβιετικής κυβέρνησης πήγαιναν στην επαρχία να συλλέξουν τα τρόφιμα, τους έβλεπαν ως ληστές που έκλεβαν την ιδιοκτησία της αγροτιάς. Αρκετά συχνά υπήρξαν περιπτώσεις αυτοί οι αντιπρόσωποι (αποκαλούμενων "prodotriadi") να δολοφονούνται. Επίσης, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις η prodzrazverstka που προκάλεσε αγροτικές εξεγέρσεις ενάντια στους Μπολσεβίκους.

Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, η μικροαστική τάξη (η αγροτιά) πιέστηκε και από τις δύο πλευρές, μεταξύ της εργατικής τάξης και των δυνάμεων της αντίδρασης. Συνεπώς, σε μερικές περιοχές η μικροαστική αγροτιά προσπάθησε να διαδραματίσει έναν ανεξάρτητο ρόλο ελισσόμενη μεταξύ των Μπολσεβίκων και των αντεπαναστατικών εχθρών τους. Οι τάσεις προς αυτού του είδους τις ενέργειες ήταν ιδιαίτερα ισχυρές στη Σιβηρία και την Ουκρανία - και οι δύο περιοχές ήταν λιγότερο αναπτυγμένες οικονομικά και βιομηχανικά, και συνεπώς είχαν μια ισχυρή και πλούσια τάξη αγροτών. Για αρκετό χρόνο, αυτές οι δυνάμεις ήταν με τους Μπολσεβίκους, καθώς ο λευκός στρατός αντιπροσώπευσε την αποκατάσταση του παλαιού συστήματος γαιοκτημόνων, το οποίο ήταν απολύτως απαράδεκτο για τη μάζα της αγροτιάς.

Μάχνο

Από όλα τα κινήματα των αγροτών που επιδίωξαν να διαδραματίσουν έναν ενδιάμεσο ρόλο, ο διασημότερος ήταν αυτό που καθοδηγήθηκε από τον Makhno στην Ουκρανία από το 1918 ως το 1921. Αυτή η στρατιωτική δύναμη ήταν ένας χαρακτηριστικός στρατός αγροτών, αμετάβλητος από την παλαιά δομή της μεσαιωνικής εποχής - κατέχοντας και τις δυνάμεις και τις αδυναμίες εκείνης της μορφής. Η πολιτοφυλακή του Makhno άρχισε ως δύναμη ανταρτών που διαμορφώθηκε όταν κατέλαβε η Γερμανία την Ουκρανία το 1918. Αυτοί οι αντάρτες υπερείχαν στη σφαίρα δράσης τους, αλλά δεν θα μπορούσαν να σταθούν ενάντια σε μια εκτεταμένη εχθροπραξία με έναν κανονικό στρατό. Καθώς αυτοί οι αντάρτες αναπτύσσαν δραστηριότητες στις γύρω περιοχές τους, μπορούσαν να αναμένουν στη βοήθεια από τους ντόπιους. Αλλά, κατά την πάλη μακρυά από τα χωριά τους, ζούσαν από τη ληστεία και κατά συνέπεια έχασαν την υποστήριξη από μεγάλο αριθμό κατοίκων.

Ο Makhno καθοδήγησε ένα αγροτικό κίνημα, και έτσι δεν είχε ποτέ μια ισχυρή βάση υποστήριξης σε οποιεσδήποτε από τις πόλεις. Οι περισσότεροι από τους εργάτες που έζησαν στις περιοχές της Ουκρανίας υπό τον έλεγχο του Makhno πλαισίωσαν είτε τους Μπολσεβίκους είτε τους Μενσεβίκους. Τα ακόλουθα παραδείγματα επεξηγούν την στάση που είχε ο Makhno προς την εργατική τάξη. Όταν οι εργάτες των σιδηροδρόμων και τηλέγραφων από τη γραμμή Αικατερινοσλαβ- Sinelnikovo υπέφεραν από μια μεγάλη περίοδο λιμού που είχε προκύψει κάτω από την διοίκηση του Denikin(Λευκός ηγέτης), ζήτησαν από τον Makhno να τους πληρώσει για την εργασία τους. Αποκρίθηκε, "δεν είμαστε όπως οι Μπολσεβίκοι για να σας ταισουμε, δεν χρειαζόμαστε τους σιδηροδρόμους εάν χρειάζεστε τα χρήματα, πάρτε το ψωμί από εκείνους που χρειάζονται τους σιδηροδρόμους και τους τηλέγραφούς σας." Σε ένα άλλο γεγονός, είπε στους εργάτες του Briansk, "επειδή οι εργάτες δεν θέλουν να υποστηρίξουν το κίνημα του Makhno και απαιτούν πληρωμή για τις επισκευές του θωρακισμένου αυτοκινήτου, θα πάρω αυτό το θωρακισμένο αυτοκίνητο δωρεάν και δεν θα πληρώσω τίποτα." (1) Jakovlev Θ*ι. Machnovshina ι Anarchizm (http://sky.kuban.ru/socio_etno/magister/library/revolt/yakoy001.htm)

Με τις διαφωνίες μεταξύ των αγροτών και των γαιοκτημόνων αφ' ενός, και τις διαφωνίες μεταξύ των αγροτών και των εργατών αφ' ετέρου, ο Makhno πιέστηκε να εφαρμόσει πολιτικές που ήταν κάθε άλλο παρά ελευθεριακές ήταν. Οι πραγματικές συνθήκες ζωής για τους αγρότες της Ουκρανίας από το 1919-1921 ήταν σκληρές και κατασταλτικές. Οι πόλεις στα εδάφη του Makhno δεν κυβερνήθηκαν από Σοβιετ. Αντ' αυτού, κυβερνήθηκαν από τους δημάρχους που προήλθαν από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Makhno. Το κίνημα του Makhno υπερβολικά συγκεντρωμένο στην ηγεσία της Επαναστατικής Επιτροπης που αποφάσιζε για τα πάντα. Ο Makhno ίδρυσε ακόμη και μια οργάνωση (αστυνομίας-ασφάλειας!) που καθοδηγήθηκε από τον Leo Zadov (Zinkovsky), ένας προηγούμενος εργάτης - αναρχικός που επρόκειτο να γίνει πασίγνωστος για τη βιαιότητά του. Συμπτωματικά, στις αρχές της δεκαετίας του '20 ο Zadov επέστρεψε στην ΕΣΣΔ - για να μπει στην GPU! Ανταμείφθηκε για τις υπηρεσίες του με την εκτέλεσή του το 1937. Στην Ουκρανία, σαφώς βλέπουμε ότι οι αναρχικοί διαπράτταν τα ίδια εγκλήματα που κατηγορούσαν τους Μπολσεβίκους.

Τον Σεπτέμβριο του 1920,ο Ivanov V. (αντιπρόσωπος του νότιου μετώπου επαναστατικού σοβιετ) επισκέφτηκε τον Makhno. Έγραψε αργότερα αυτήν την περιγραφή για το στρατόπεδου του Makhno: "Το καθεστώς είναι βάναυσο, η πειθαρχία είναι σκληρή όπως ο χάλυβας, επαναστάτες κτυπιούνται στο πρόσωπο για οποιαδήποτε μικρή παραβίαση, καμία εκλογή του Γενικού Επιτελείου, όλοι οι διοικητές μέχρι το διοικητή επιχείρησης διορίζονται από τον Makhno και το επαναστατικό πολεμικό Συμβούλιο των αναρχικών, το Επαναστατικό Στρατιωτικός Σοβιετ (Revvoensovet) έγινε αναντικατάστατο, ανεξέλεγκτο και μη-εκλεγμένο όργανο. Κάτω από το επαναστατικό στρατιωτικό συμβούλιο υπάρχει ένα "ειδικό τμήμα" που αντιμετωπίζε την απειθαρχία κρυφά και χωρίς έλεος." (2) Jakovlev J. op. cit. .

Προκειμένου να αποκτηθούν προμήθειες και εξοπλισμός,o Makhno θα συμμαχούσε μερικές φορές με τον κόκκινο στρατό. Εντούτοις, αρνήθηκε πάντα να δεχτεί την πειθαρχία και διαταγή του κόκκινου στρατού.Προκειμένου να αποκτηθούν τρόφιμα, οι δυνάμεις του Makhno λήστευαν όχι μόνο τα χωριά υπό τον έλεγχό τους αλλά και convoy του Κόκκινου Στρατού. Αυτό προκάλεσε πολλές συγκρούσεις. Τελικώς, το 1921, ενέργειες όπως αυτές έπαιξαν έναν ρόλο στην αποφασιστική διάσπαση μεταξύ Makhno και του σοβιετικού κράτους. Ήταν αυτή τη περίοδο που ο Makhno και οι σύμβουλοι του έχασαν την υποστήριξη από τους αγρότες ως αποτέλεσμα της Νέας Οικονομικής Πολιτικής των Μπολσεβίκων , η οποία αντικατέστησε το prodrazverstka με έναν φόρο ψωμιού. Μετά από μια μικρή χρονική περίοδο μαχών, η πολιτοφυλακή του Makhno συντρίφθηκε. Ο Nestor Makhno ο ίδιος δραπέτευσε στη Ρουμανία, ενώ η πλειοψηφία των μαχητών του συνθηκολόγησε και αμνηστεύτηκε.



Κρονστάνδη

Η "εξέγερση" της Κρονστάνδης τον Μάρτιο του 1921 ήταν επίσης μια έκφραση της σύγκρουσης μεταξύ του σοβιετικού κράτους και της αγροτιάς. Αυτή η εξέγερση ήταν μια από τις πολλές παρόμοιες εξεγέρσεις εκείνη την περίοδο ενάντια στις σοβιετικές αρχές. Αλλά η Κρονστάνδη ξεχωρίζει μεταξύ τους λόγω της σημαντικής στρατηγικής θέσης της και τη μυθολογία που δημιουργήθηκε γύρω από αυτή αφότου πραγματοποιήθηκε το γεγονός.

Στο τέλος της δεκαετίας του '30, μια ομάδα πρώην τροτσκιστών (Victor Serge, Max Eastman, Suverin, κ.α..) επέκριναν τον Trotsky για τις ενέργειές του ως ηγέτης του Κόκκινου Στρατού κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Κρονστάνδης. Αυτοί οι πρων Τροτσκιστές υπερασπίστηκαν τα γεγονότα στην Κρονστάνδη ως εξέγερση των εργατών και των ναυτών ενάντια στην "Μπολσεβικική Δικτατορία", και χρέωσαν την συντριβή της εξέγερσης ως το "πρώτο βήμα προς το σταλινισμό". Μετέπειτα , οι αντικομμουνιστές θεωρητικοί και προπαγανδιστές θα υιοθετούσαν αυτήν την κριτική για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς.

Ο Trotsky απάντησε το 1938 με ένα αξιοπρόσεκτο άρθρο που τιτλοφορήθηκε Η κατακραυγή για την Κρονστάνδη, στο οποίο ανέλυσε τη μικροαστική φύση αυτού του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Δεν είναι απαραίτητο να επαναληφθούν τα επιχειρήματα του Τρότσκι προς υπεράσπιση των ενεργειών του σχετικά με την ανταρσία της Κρονστάνδης , δεδομένου ότι ο καθένας που θέλει να ξέρει την αλήθεια μπορεί να βρεί αυτό το άρθρο εύκολα. Αντ' αυτού, για τους σκοπούς αυτού του άρθρου θα ήταν περισσότερο χρήσιμο να παρουσιαστούν κάποιες νέες πληροφορίες από μια συλλογή εγγράφων που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα νέα στοιχεία από τα σοβιετικά αρχεία παρέχουν σε μας την οριστική απόδειξη ότι η θέση των κριτικών του Trotsky βασίστηκε σε ψεύτικες υποθέσεις και ανακριβείς πληροφορίες.

Ο πρώτος μύθος για την Κρονστάνδη είναι ότι ήταν μια εξέγερση των ίδιων στρατιωτών που ήταν ήρωες της επανάστασης του Οκτωβρίου. Παρόλο που είναι αλήθεια ότι πολλοί από τους ναυτικούς της Κρονστάνδης ήταν αναρχικοί το 1917, εντούτοις εξυπηρέτησαν έντιμα τη σοβιετική εξουσία. Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, τα στρατόπεδα εκπαίδευσης της Κρονστάνδης παρείχαν ιδιαίτερα επαναστατικά στρατεύματα στην πάλη για την διατήρηση της Σοβιετική εξουσίας. Εντούτοις, δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι επαναστάτες ναύτες έπρεπε να σταλούν στις πρώτες γραμμές, νεοσύλλεκτοι άρχισαν να έρχονται, που αντικαθιστούσαν τους επαναστάτες. Μέχρι το 1920, η φρουρά της Κρονστάνδης ήταν πλημμυρισμένη με περισσότερους από 10.000 νεοσυλλέκτους. Αυτό ανέβαζε το συνολικό αριθμό στρατιωτών και ναυτών στην Κρονστάνδη σε 18,707. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονταν από τη νότια Ρωσία και την Ουκρανία, περιοχές που επηρεάστηκαν έντονα από τον Makhno. (3) Shetinov. Α., partii Krondshtadsky miatez ι melkoburzuaznie. Disertazia MGU, Moskva, 1974, σελ. 91-98 Kandidatskaia. Μόνο 5000 από αυτόν τον αριθμό συμμετείχαν στην εξέγερση.

Αυτοί οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι οι παλαιοί επαναστάτες ναύτες ήταν μια σαφής μειονότητα το 1921. Εντυπωσιακώς, εντούτοις, οι επαναστάτες ναύτες έκαναν μια τολμηρή ενέργεια. Στις 8 Μαρτίου, ένας αριθμός τους δημοσιεύει ένα φυλλάδιο με τον τίτλο "Σταματήστε Άμεσα το Αντεπαναστατικό Πραξικόπημα" (4) Krondshtadskaia goda tragedia 1921. Dokumenti V dvuch knigach., Moskva, ROSPEN, 1999, σελ. 320-321. Στις 15 Μαρτίου, η Επανασατική Επιτροπή της Κρονστάνδη διέταξε τη σύλληψη όλων των παλαιών ναυτικών δεδομένου ότι αρνήθηκαν "να υπακούσουν στις διαταγές". (5) Αυτόθι, έγγραφο 423, σελ. 445. Αυτή η διαταγή, εντούτοις, δεν πραγματοποιήθηκε πλήρως. Στις 24 Μαρτίου, μια ομάδα παλαιών ναυτών απέτρεψε την έκρηξη του θωρηκτού "Πετροπαβλόσκ"(σημ.δική μου πρόκειται για το θωρηκτό που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανταρσία), συνέλαβε τους ανώτερους υπαλλήλους του, και τους παράδωσε στις σοβιετικές δυνάμεις που προσεγγίζαν . (6) Αυτόθι, έγγραφο 480, σελ. 494-496.

Ο άλλος μύθος για την Κρονστάνδη είναι ότι οι ηγέτες του πραξικοπήματος είχαν επαναστατικό κίνητρα. Μερικοί συντάκτες έχουν γράψει ακόμη και ότι οι στασιαστές πέθαναν φωνάζοντας "Ζήτω ο Κομμουνισμός" ! Αλλά αυτό είναι ένα ψέμα. Τα πραγματικά γεγονότα κατεδαφίζουν αυτόν τον μύθο.Ο στρατηγός Elvengern, ένα μέλος μιας αντεεπαναστατικής οργάνωσης που καθοδηγήθηκε από τον Boris Savinikov, αποκάλυψε το ρόλο του στην ηγεσία της εξέγερσης με μια έκθεση σχετικά με τα γεγονότα σε Πετρούπολη- Κρονστάνδη που γράφτηκαν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 1921.

Αυτή η έκθεση γράφτηκε ενώ ήταν στο Παρίσι: "...από τακτική άποψη αυτοανακηρυχθήκαν (τα μέλης της Προσωρινής Επαναστατικής Επιτροπής) ως φανατικοί υποστηρικτές της σοβιετικής εξουσίας, και είπαν ότι αντιτίθενται μόνο στην δικτατορία του Κομμουνιστικού Κόμματος , με την ελπίδα πως με μια τέτοια πλατφόρμα, θα ήταν δύσκολο για τους κομμουνιστές να κινητοποιήσουν τους υπερασπιστές των Σοβιετ, σοβιετικές μονάδες για να τους συντρίψουν." (7) Αυτόθι. Έγγραφο 535, σελ. 61 τόμος 2. Το ίδιο πράγμα γράφτηκε από το δόκιμο G. Zeidler, σε ένα προσωπικό γράμμα. (8) Αυτόθι, το σελ. 322-323. Ο Pavel Milukov, ενδεχομένως το καλύτερο φιλελεύθερο Ρώσικο μυαλό των εποχών του και ηγέτης του Συνταγματικού Δημοκρατικού Κόμματος (οι διαβόητοι "Καντέτοι"), συνόψισε αυτές τις εκθέσεις σε μια εφημερίδα του Παρισιού με, το "η Σοβιετική εξουσία χωρίς τους Μπολσεβίκους θα είναι προσωρινή."

Αλλά τι γίνεται με τους απλούς συμμετέχοντες της εξέγερσης της Κρονστανδης; Ήταν αυτοί οι ναυτές πραγματικά έτοιμοι να πεθάνουν για "τον κομμουνισμό χωρίς Μπολσεβίκους"; Ο ναύτης Dmitry Urin έγραψε στις 5 Μαρτίου, σε μια επιστολή στον πατέρα του στην επαρχία Herson της Ουκρανίας, "απομακρύναμε την Κόμμουνα, δεν έχουμε άλλοι πια Κομμούνα, τώρα έχουμε μόνο τη σοβιετική εξουσία. Στην Κρονστάνδη βγάλαμε ένα ψήφισμα για να στείλουμε όλους τους Εβραίους στην Παλαιστίνη, για να μην υπάρξει στη Ρωσία τέτοια βρωμιά, όλοι οι ναυτικοί φώναξαν: "’Εξω οι Εβραίοι"..." (9) Αυτόθι, τόμος 1, έγγραφο 58, σελ. 119. Εάν κάποιος είχε οποιεσδήποτε αμφιβολίες για το "πραγματικό επαναστατικό" περιεχόμενο αυτής της επιστολής αυτή η φράση είναι επαρκής για να τις διαλύσει. Είναι τόσο αιχμηρό που δεν χρειάζεται κανένα περαιτέρω σχόλιο.

Από την αρχή της εξέγερσης, οι κομμουνιστές υπέστησαν την καταστολή. Στις 3 Μαρτίου, 170 κομμουνιστές στην Κρονστάνδη συλλήφθηκαν. (10) Αυτόθι, τόμος 1, σελ. 15. Κατόπιν, στις 15 του Μαρτίου, πολλοί παλαιοί επαναστατικοί ναύτες συλλήφθηκαν. (11) Αυτόθι, τόμος 2, έγγραφο 423, σελ. 445. Αλλά δεν ήταν μόνο κομμουνιστές που συλλήφθηκαν. Ένα 17-χρονών αγόρι εστάλη στη φυλακή για ρώτησε γιατί τα μέλη της Προσωρινής Επαναστατικής Επιτροπής λάμβαναν τα καλύτερα τρόφιμα και μεγαλύτερες μερίδες από τους απλούς εργάτες εργαζομένους. (12) Αυτόθι, τόμος 2, σελ. 632.

Όπως είπε ο Trotsky η αυτοαποκαλούμενη "εξέγερση της Κρονστάνδης" δεν ήταν το πρώτο μικροαστικό αντι-μπολσεβικικό κίνημα κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου. Ήταν παρόμοιο με άλλα κινήματα με συνθήματα όπως, "Σοβιετ χωρίς Μπολσεβίκους". Υπήρξαν κινήματα αυτού του είδους σε μερικά εργοστάσια στα Ουράλια, καθώς επίσης και στους στρατούς των Κοζάκων. Από αυτήν την εμπειρία, μπορούμε να δούμε ότι εν μέσω ταξικού πολέμου - με την επανάσταση σε μια πλευρά και την αντεπανάσταση από την άλλη - αυτά τα συνθήματα αναπόφευκτα και αμετάβλητα οδηγούσαν στο στρατόπεδο της μεσαιωνικής αντίδρασης. Καμία επανάσταση δεν μπορεί να πετύχει χωρίς ένα επαναστατικό κόμμα. Οι απλοί Ρώσοι εργάτες και οι στρατιώτες το κατάλαβαν αυτό πολύ καλύτερα 80 χρόνια πριν από ότι πολλοί στην "αριστερά" σήμερα.

Πολλά απλά μέλη των αναρχικών, των Μενσεβίκων, των Σοσιαλεπαναστατών και άλλων κομμάτων συμμετείχαν στα Σοβιέτ μαζί με τους Μπολσεβίκους , αλλά όχι "χωρίς" αυτούς. Υπήρξε μια τεράστια διαφορά μεταξύ των συνηθισμένων μελών αυτών των κομμάτων και των ηγετών τους. Η ηγεσία τους αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε συμβιβασμό παρέμενε πλήρως αντιμπολσεβίκικη. Στις αρχές της δεκαετίας του '20 οι τοπικές σοβιετικές αρχές σε μερικές εβραϊκές περιοχές της Ουκρανίας στρατολογήθηκαν συνολικά από τα μέλη του Bund (σημ.δική μου: διάσπαση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος,φιλομενσεβίκικη). Πολλοί αναρχικοί συμμετείχαν στην επανάσταση και στον εμφύλιο πόλεμο στην πλευρά των Μπολσεβίκων συνεργαζόμενοι με την Σοβιετική εξουσία μέχρι την άνοδο του Σταλινισμού. Αυτοί οι διορατικοί επαναστάτες αποκαλούνται προδότες από μερικούς σημερινούς αναρχικούς. Αλλά στα επόμενα χρόνια, περισσότερες πληροφορίες από τα σοβιετικά αρχεία και νέα έγγραφα δείχνοντας αναλυτικά την πάλη του ρωσικού προλεταριάτου θα συνεχίσουν να διαλύουν όλο και περισσότερο την παρελθοντική συκοφαντία. Η αληθινή κληρονομιά της Οκτωβριανής Επανάστασης θα γίνει γνωστή στον καθένα.


Νοέμβριος 2004